Monday, July 5, 2010

VÍNO-DŇA: 4 ŽIVLY 2008 / Karpatská perla


4 Živly je pomenovanie pre cuvéečko biele aj červené z vinárstva Karpatská perla. Toto vínko však nedorábajú každý rok, vzniká len vtedy, keď sú pán a pani Šebovci naozaj presvedčení, že vínka odrôd, z ktorých sa skladajú sú v danom ročníku naozaj výnimočné a spolu vytvoria čisté, harmonické a samozrejme vynikajúce víno.

Dnes sme si ako víno dňa zvolili biele 4 Živly.
Toto cuvée sa skladá z odrôd: Rizling rýnsky, ktorý zrel zopár mesiacov samostatne v bariku, z Veltínskeho zeleného, ktoré zase pobudlo zopár mesiacov na kvasniciach (metóda sur lie), čím získalo plnosť, vône a chute sa obalili do príjemného zamatu, z Aureliusu a z Rulandského šedého. Samozrejme v pomere, ktorý pre nás ostáva tajomstvom :-) Pochopiteľne.
Dozvedeli sme sa však, že pomer nemusí byť pri jednotlivých ročníkoch rovnaký, je vždy na ich uvážení, koľko ktorej odrody spolu spoja.

Toto biele cuvée, s prívlastkom neskorý zber sa nám však naozaj páči. Vo vôni aj chuti nájdete ovocné medové tóny. Je skutočne plné a harmonické a s príjemne dlhou dochuťou. Celé cuvée dozrievalo zopár mesiacov v bariku a to mu pridalo na dokonalosti.

No comments:

Post a Comment