Wednesday, August 4, 2010

VÍNO-DŇA: Domaine de la Ferrandiere – Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, 2009


Domovinou tejto obľúbenej odrody je Francúzsko, to je fakt :-) Jej pôvod však taký jasný nie je, predpokladá sa, že vznikla krížením Cabernetu Sauvignon a Tramínu červeného. Nič však nemení na fakte, že vo svete si získala svoje pevné miesto, dnes sa z nej na celom svete vyrábajú vynikajúce vysoko kvalitné vína.

Výnimkou nie je ani Slovensko. U nás je táto odroda zaregistrovaná od roku 1952 a aj tu si napriek svojej náročnosti (čo do pestovania aj výroby vína) získala svojich priaznivcov.

Aby dozrelo naozaj kvalitné a výnimočné hrozno tejto odrody, je dôležité správne počasie. V príliš teplé a suché obdobia mu veľmi na chuti a vôni nepridajú. V Sauvignone môžete nájsť veľkú škálu rozmanitých vôní: broskyňa, žihľava a pokosená tráva, egreš, alebo dokonca šparglu a vetvičku čiernych ríbezlí. Aj v chuti sú jemné, ovocné, s nádychom broskyne a pokosenej trávy. Každý je však iný a chute v nich sa prelínajú a spolu dopĺňajú.

Dnes Vám ponúkame francúzsky Sauvignon, mladý, svieži a krásne prevoňaný citrosovým ovocím, hlavne limetkou. V chuti je jemne korenistý s vyváženou kyselinkou.
Tento Sauvignon nájdete aj v našej kolekcii Najsviežejšie Sauvignony, spolu s čílskym, rakúskym, českým a samozrejme slovenským. Ochutnávajte a porovnávajte :-)

No comments:

Post a Comment