Thursday, May 13, 2010

VÍNO-DŇA: Fritz Haag – Riesling 2008


Unikátne, bežne nedostupné víno od špičkového nemeckého vinára. Víno má striebristo zelenkavú farbu, výrazne sviežu arómu zelených listov a mladých lieskových orechov, limetkovo nasládlu chuť s ovocnou šťavnatosťou. Je to krásne vyrovnané, harmonické víno.

Rodina Haagov, sídliaca v Braunebergu, malej dedinke na dolnom toku Mosely, kúsok od Trieru, vyrába víno už 400 rokov. V roku 1960 bol statok Ferdinanda Haaga rozdelený medzi jeho synov. Výsledkom sú susediace územia Fritza a Williho Haaga.

Vinárstvo Fritz Haag bolo do zberu roku 2005 pod kontrolou Wilhelma Haaga. Najznámejšie vinice v Braunebergu sú Juffer a Juffer-Sonnenuhr, dve vinice s bridlicovým základom vysadené celé odrodou Riesling. Z týchto viníc, ako naznačujú ceny z ročných dražieb vín, ktoré sa konajú každý rok v Trieru, pochádzajú niektoré z najvyššie cenených vín v celom Nemecku.
Od roku 2005 vedie vinárstvo Wilhelmov syn Oliver, naďalej za podpory a rád svojho otca. Oliverov starší brat Thomas sa osamostatnil už v roku 1992 a vedie vinárstvo Schloss Lieser.

No comments:

Post a Comment