Monday, March 14, 2011

VÍNO-DŇA: Tramín červený 2009, Rúbaň / Mrva&Stanko


Tramín červený sa pestuje len na dvoch percentách celkovej výbery slovenských viníc a aj napriek tomu, že ho je menej, lásku k nemu prechováva veľa milovníkov dobrého vínka :-)

O pôvode tejto odrody kolujú len dohady, predpokladá sa však, že pochádza z Talianska alebo Francúzska. Jeden z dohadov je, že pochádza z Tirolska, kde sa nachádza obec Tramino. Zmienky o výbornom vínku Tramín možno nájsť v análoch tejto obce už z 15. storočia. Uvádza sa tam, že desiatok sa platil "malým červeným hroznom tramínovým".

Najnovšie výskumy v Rakúsku hovoria o tom, že táto odroda vznikla krížením s Vitis silvestris.
Odroda Tramín červený sa rozšírila do takmer všetkých európskych krajín, nevynímajúc Slovensko a Českú republiku. U nás je zaregistrovaná od roku 1941.

V najnovšom teste denníka Pravda sa ochutnávali slovenské Tramíny červené. Najviac bodov a teda víťazom sa stal Tramín červený 2009, Rúbaň od Mrva&Stanko.

Víno nádhernej zlatožltej farby, s podmanivou vôňou šípových ruží, liči a medu z lúčnych kvetov, obohatenou o interesantné korenisté tóny. Chuť vína je príťažlivo šťavnatá, preplnená medovou ovocnosťou a lahodnými kyselinami, s pôsobivou korenistosťou a dlhou dochuťou plnou sviežosti a jemnej sladkosti.

No comments:

Post a Comment