UNIVERZÁLNE PITIE - RUŽOVÉ OSVIEŽENIE
Prvé dve vína v našom výbere slúžia na každodenné popíjanie. Nie sú nijako komplikované, ale zároveň nenudia. Môžu sa piť ako aperitiv alebo k šalátom. Je to ten typ vína, čo pijú Francúzi namiesto vody od rána do večera. Prvé víno - Vin de table - je najnižšie v systéme zatriedenia, pretože hrozno pochádza z rôznych oblastí južného Francúzska - od Toulouse po Provence. Najväčší podiel hrozna je z oblasti Languedoc a odrodovo možno ako najzastúpenejšie vyzdvihnúť Cinsault, Syrah a Grenache.
Druhé víno v kolekcii je ružové z Languedocu vyrobené 100% z odrody Cinsault. Je krásne ovocné, jahôdkové, čerešničkové a príjemne osviežujúce. Aj preto ho Francúzi doporučujú konzumovať vychladené na 5 - 10°C. Určite je to dobrý spoločník pre jedlá z kuracieho mäsa a k syrom.
BEAUJOLAIS NIE JE LEN O MLADÝCH VÍNACH
Oblasť Beaujolais je preslávená svojimi mladými vínami (Nouveau), ktoré každý rok popíjame vždy v tretí štvrtok v novembri. Odroda Gamay, ktorá v tejto oblasti rastie, je príjemným základom pre vznik ovocných ružových s nižšími trieslovinkami. Z vinárstva Domaine ROMY už niekoľký rok po sobe odoberáme ich mladé vína. Ružové mladé Beaujolais má vždy najvyššie hodnotenia. Vinár Romy bol dokonca vyhlásený Vinárom roka 2008 v Beaujolais. A ešte jedna zaujímavosť, víno je vyrobené v režime Terra Vitis, čo je program na podporu biologickej rovnováhy v pôde. Vinári sa citlivo starajú o vinicu a redukujú zber, aby sa všetko dobré čo najviac koncetrovalo v samotnom hrozne. Myslíme, že sa im to darí dosť dobre.
PROVENCE UDÁVA SMER
Ružové z Provence je svetová klasika. Tu sa udávajú trendy a smer. Práve z Provence sa šíri móda svetlých farieb ružových vín - takých krehko ružových. Aby dosiahli dokonalú harmóniu chutí a vôní, vyrábajú ich miestny vinári zo 7 odrôd (modrého hrozna): Grenache, Syrah, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Carignan, Mourvedre a Tibourem. Rosé Les Ifs sa v pohári krásne vyvíja. Každé privoňanie je zážitok. Preto aj jeho servírovacia teplota je málinko vyššia - doporučujeme ho vychladiť max. na 8 - 10°C. Toto ružové vyrástlo na oblázkovitom podloží, preto dobre vyzrelo a preto v ňom sú cítiť ľahké dymové tóny. Toto víno si Francúzi berú na grilovanie.
POSLEDNÉ DVE RUŽOVÉ KLUDNE NAHRADIA MNOHÉ ČERVENÉ
V prípade, že by ste naše vybrané Cotes du Rhone rosé a Tavel konzumovali potme, mohli by ste si myslieť, že pijete ľahké červené víno. Ľahké čo do trieslovin, pretože vína nie sú ľahké čo sa týka obsahu alkoholu - majú 13 a 13,5%. Majú krásnu komplexnú štruktúru, silné telo a jemné trieslovinky, ktoré sa dobre vysporiadajú aj s tmavým mäsom - ako sú steaky, kačica, guláš alebo pikantná azijská kuchyňa.
ROSÉ PRE KAŽDÚ PRÍLEŽITOSŤ
Touto kolekciou ružových teda zaplníme každý okamih dňa, dokážeme ho kombinovať s akýmkoľvek jedlom, preto ani vína iných farieb nepotrebujeme. Čo je dôležité, že každé víno je iné, plnosť a kvalita graduje, a žiadne z nich nenudí. Preto sa vo Francúzsku stalo, že sa konzumovalo viac ružových ako bielych vín.
ROČNÍK 2009 - PREČO?
Všetky ružové vína sú ročník 2009. Pretože obvykle platí poučka, že ružové sa má vypiť do roka, musím Vám ti svoj zámer obhájiť. Ročník 2009 bol, rovnako ako u nás, vo Francúzsku výnimočným. Bola síce nižšia úroda, ale všetko nádherne vyzrelo, aj na obvykle horších polohách. Vína ročníku 2009 sú plné slnka a ovocia, ale aj tak majú sviežu kyselinku. Časť nafľašovaných vín ročníku 2010, ktoré som už mala možnosť ochutnať, ma nenadchli toľko, ako 2009. 2010, rovnako ako u nás, sa vyznačuje vyšším obsahom štipľavých kyseliniek a ovocné chute sú málinko potlačené. Preto som bola rada, že sme si mohli rezervovať ešte 2009.
Napr.1: Cotes du Rhone rosé 2009 sme ochutnávali pri minuloročnom vinobraní v Beaujolais (2010). Bolo asi ešte tak mladé, že mi vôbec nechutilo. Včera sa však stalo jedným zo šampionov ochutnávky. Proste chcelo svoj čas.
Napr. 2: Tavel je kráľ ružových vín a ako jediné ho doporučujujem archivovať 2 - 3 roky. Naše 2009 je pre Francúzov ešte stále dosť ú mladá, u nás však degustačnú súťaž vyhral.
No comments:
Post a Comment